Amplă acţiune de curăţare a lacurilor de acumulare şi a văilor râurilor din județ, demarată de instituțiile vâlcene

Cred că nu există turist care să intre pe Valea Oltului, să oprească în zona lacurilor de acumulare şi să nu fie dezamăgit de următorul aspect: Deşi peisajul montan este unic în România, cel mai lung defileu din ţară după cazanele Dunării, aspectul lacurilor lasă de dorit. Urmele „civilizaţiei” plutesc pe lacuri. Mii de peturi, de tot felul de mizerii strânse în zona hidrocentralelor, asta este priveliştea în subisidiar pe care o relevă Oltul, Lotrul în zona acumălărilor hidrotehnice.

La asta se adaugă lipsa de civilizaţie a multor vâlceni care şi după 30 de ani îşi duc mizeriile din curte „la râu”. Astfel majoritatea cursurilor de apă din Vâlcea sunt peisaje dezolante formate din frigidere vechi, televizoare, cutii de plastic, încălţăminte, cărămizi, moloz, cadavre de animale, sticle sparte, adevărate focare de infecţie pentru comunitate.

În acest sens, la invitaţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea,  la sediul instituţiei, s-a desfăşurat o întâlnire cu privire la aspectele legate de măsurile de igienizare şi salubrizare a zonelor din vecinătatea amenajărilor hidrotehnice, precum şi a celor situate de-a lungul cursurilor de apă de la nivelul judeţului Vâlcea.

La întâlnire au fost prezenţi domnul Popa Octavian, comisar general adjunct Garda Naţională de Mediu, domnul Victor Sandu, director general Administraţia Naţională „Apele Române”, precum şi conducerile Administraţiei Bazinale de Apă Olt (ABA OLT), Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea (SGA Vâlcea), Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea (DSP Vâlcea), Instectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea (IPJ Vâlcea) şi Hidroelectrica Vâlcea. Alături de Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a fost prezent şi Prefectul judeţului, întrucât întâlnirea de astăzi a fost stabilită urmare a unor discuţii purtate de către aceştia, în cursul săptămânii trecute.

Aşadar, în cadrul întâlnirii au fost identificate şi stabilite acţiuni comune pentru eliminarea plutitorilor, gunoaielor şi a altor corpuri străine de pe cursurile de apă. De asemenea, au fost stabilite măsuri cu privire la intensificarea controalelor în zăvoaie şi păduri riverane, astfel încât să se elimine fenomenul depozitării gunoaielor în aceste locuri. Vor avea loc acţiuni de igienizare pe râuri şi controale mixte de la Garda de Mediu, Garda Forestieră şi Administraţia Bazinală de Apă Olt, pentru a înlătura fenomenul poluării cu gunoi menajer sau de altă natură.

„Am fost informat că în perioada imediat următoare Administraţia Bazinală de Apă Olt Vâlcea va efectua acţiuni de igienizare pe cursurile de apă şi se va conlucra la nivelul tuturor instituţiilor pentru măsuri de îndrumare şi control. Am convenit, de asemenea, ca imediat după Paşte, să avem o întâlnire cu primarii din judeţul Vâlcea pentru a purta o discuţie pe această temă, astfel încât Vâlcea, important judeţ turistic, să rămână în amintirea celor care ne vizitează, cel mai frumos judeţ din România, iar acest fenomen de agresiune asupra mediului înconjurător să fie diminuat, chiar eradicat. Vreau să le mulţumesc domnilor Octavian Popa şi Victor Sandu pentru prezenţa dumnealor la Râmnicu Vâlcea, unde vor reveni după Paşte la întâlnire ce se va stabili cu primarii.” – Constantin Rădulescu, Preşedinte Consiliul Judeţean Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *