Satul cultural Costeşti intră în reabilitare şi modernizare
Costeşti este una din cele mai frumoase aşezări din Depresiunea Horezu, aruncată ca un solfegiu între două râuri de munte ce înconjoară, precum o eşarfă, muntele mic al Stogului. Da, pentru că, la Costeşti, putem spune că avem singura localitate din Vâlcea cu un munte fix în centru, iar localnicii s-au înşirat pe frumoasele coline ale versanţilor din apropiere.
Patru schituri – Bistriţa, Peri, Arnota şi Păpuşa, biserici rupestre, chei înguste, ale Costeştiului şi ale Bistriţei, o cetate naturală, toate la poalele Căpăţânilor. Acesta este Costeştiul, care ascunde însă şi un mare secret, secret închis de comunişti în anii ’70 şi despre care puţini mai vorbesc azi.
În acest an, drumul mănăstirilor Olteniei de sub Munte, un drum istoric, care duce de la Hurezi la Olăneşti va fi asfaltat în zona Pietreni, acolo unde vom avea şi un frumos campus turistic.
Şi pentru că tot se află în plin demers de a redeveni staţiune, Costeştiul urmează a avea un centru civic cochet, cu parcuri, iluminat stradal, banci, trotoare, astfel încât să fie o destinaţie pentru cei care doresc să vină la Vâlce şi să vadă unul din cele 10 sate culturale ale României.
„Noi sperăm să avem gata şi PUG-ul în acest an, un plan care va delimita clar zonele cu specific turistic, cele de mică industrie sau cele socio-culturale. Exigenţele sunt mari şi dacă ne dorim investitori, e normal să venim în întâmpinarea acestora cu oferte de infrastructură. Prin POR vom depune proiectul unui grădiniţe iar din aprilie vom începe reabilitarea dispensarului. Pentru PNDL3 ne pregătim cu proiect de drumuri. Costeştiul va fi clar o destinaţie turistică în următorii ani, pentru cei care vor alege Depresiunea Horezu”, spune primarul Toma Peştereanu.
AP