Este necesară sau nu „taxa de salvamont”?
Din punctul meu de vedere este necesară o astfel de taxă, poate nu la cuantumul care a fost decis în Consiliul Judeţean dar este nevoie de o consolidare a unor servicii de care beneficiem şi noi şi toţi turiştii care optează pentru Vâlcea.
Judeţul Vâlcea are o treime munte deţinând trei zone absolut spectaculoase şi care se află în prezent în plin proces de dezvoltare turistică – Horezu, Valea Lotrului şi Ţara Loviştei – zone unde deja sunt mici nuclee de staţiuni montane sau zone care au cunoscut în ultimii ani o creştere accelerată a numărului de turişti: Vârful Romani, Obârşia Lotrului, Perişani-Câineni, Vârful Cozia etc
Mai mult aceste zone prezintă foarte multe riscuri, munţii cu înalţimi de până la 2000 de metri, trasee destul de periculoase, drumuri care pot produce accidente. Transalpina este o şosea de exemplu, care are un grad ridicat de dificultate şi unde sunt multe restricţii de circulaţie.
Vâlcea deţine şi un portofoliu de staţiuni, vreo 6 la număr, majoritatea în zone montane sau submontane, dar şi cel puţin 10 localităţi agroturistice şi un oraş (Brezoi) care aspiră la statutul de staţiune montană. În aceste staţiuni vin cel puţin 100.000 de turişti anual şi care, printre altele, au posibilitatea de drumeţii montane, Vâlcea fiind un judeţ generos la acest capitol, de chei frumoase, de mănăstiri plasate în munţi, cascade, peşteri, versanţi pentru căţărări, etc.
Aşadar, o treime din zestrea turistică a Vâlcii(montană) este una atractivă şi care cu siguranţă va creşte în dinamică în următorii ani. Dar…
Da, există un dar, Vâlcea are un inimos serviciu de Salvamont, dar unul extrem de subţire ca dotări, bazat pe voluntariat şi pe pasiunea celor care efectiv lucrează aici.
Vâlcea, până anul trecut nici nu avea un sediu Salvamont, decât undeva o cameră în CJ. Salvamontul vâlcean abia anul ăsta a fost echipat cu o maşină de teren, îmi amintesc, că atunci când au luat Dusterul, cei de la Salvamont îşi făceau poze precum copiii la bradul de Crăciun.
Este vina masivă a lui Buşe, Cîlea, Păsat că au văzut Salvamomtul un fapt divers, neimportant. Deşi, Serviciul de Salvamont Vâlcea a intervenit în zeci şi sute de operaţiuni de salvare a rătăcţilor de pe munte şi, da, la Vâlcea, nimeni nu a murit pe munte! Respect! Pentru că, salvamontiştii vâlceni, aşa cum sunt ei, de „nebăgaţi în seamă”, au fost foarte duri în ceea ce priveşte aventurierii de pe munte, atunci când vremea este…imposibilă. Cei care compun serviciul de Salvamont Vâlcea sunt vreo 20 de inimoşi şi iubitori de munte care nu au făcut tămbălău şi s-au mulţumit mereu cu firimituri de la CJ. dar la orele 23 când viscolul şi ninsorile fac ravagii sunt acolo, pe baricade.
Nu e bine aşa, cu firimituri, cu impovizaţii. Din punctul meu de vedere, Serviciul de Salvamont trebuie să fie unul dotat impecabil. Trebuie obligatoriu să aibă trei sedii – Zona Horezu, Lotru şi Loviştea, sedii dotate cu maşină de teren, atv, snowmobil, cu personal de permanenţă, cu tărgi, un paramedic, cu camere încălzite etc. Pentru că, Ferească Dumnezeu, ce ar face Salvamontul actual dacă în aceeaşi zi ar avea trei intervenţii, în Căpăţânii, în Lotru şi în Cozia? Ar da cu banul???
Toţi avem aşteptări, atunci când noi, o rudă sau prietenii dispar pe munte şi sună disperaţi dintr-o văgăună, îngheţaţi bocnă, avem aşteptări ca salvamontişti să facă minuni dar pentru asta trebuie şi dotare.
Ce face un hotelier care nu vrea azi să achite o taxă de salvamont sau un proprietar de pensiune, când vede că e ora 22 şi turistul sau turiştii cazaţi la el şi care au plecat într-o drumeţie pe munte, nu au apărut şi nimeni nu dă de ei la telefon?
Da, poate că e mare taxa de 1% dar se poate negocia chiar şi un 0,1 sau 0,01% sau un 1 euro de turist cazat dar este necesar ca serviciile din Vâlcea, că se numesc salvamont, că sunt jandarmi montani, rangersi, servicii de urgenţă ale primăriilor, să fie dotate pentru orice intervenţie.
Dacă am spune că într-un judeţ cu 1/3 munte cu înălţimi de până la 2000 de metri, s-ar impune clar şi un elicopter de urgenţă, s-ar spune că batem câmpii! Nu, nu e aşa, orice stat european alpin are serviciile montane, serviciile de salvare, puse la punct.
De aceea trebuie discutat clar pe această temă şi, când e în joc viaţa omului, sincer, niciun ban în plus, nu înseamnă mult.
Cinic ar fi să fie speculat politic momentul iar trist este că 30 de zile, o astfel de propunere a fost postată pe site-ul CJ Vâlcea şi nimeni nu a avut un punct de vedere. Decât abia după…
Liviu POPESCU