Gheorghe Dumbravă, omul care a sfințit Stoeneștiul
Aflat în primul său mandat de primar al localității, Gheorghe Dumbravă, primarul comunei Stoenești, nu a găsit absolut nicio investiție realizată pe teritoriul comunei Stoenești. Potrivit proverbului „omul sfințește locul”, Dumbravă s-a dovedit a fi un astfel de om. A realizat, în foarte scurt timp, multe investiții pentru comunitate: apă, canal, reabilitarea tuturor căminelor culturale, școlile și dispensarele, în condițiile în care nu a avut absolut deloc sprijin financiar din partea conducerii județului. Potrivit acestuia, în tot acest timp, a reușit și a băgat apă potabilă în șapte sate, respectiv peste 40 kilometri, iar în restul de cinci sate, edilul va realiza investiția cu bani de la bugetul local, întrucât nu va benefia de nicio finanțare europeană. Totodată, rețeaua de canalizare este foarte importantă, deoarece, în anii trecuti, din cauza lipsei canalizării, un mare agent economic care desfășura activitatea pe teritoriul localității a fost nevoit să își închidă afacerea, astfel că edilul s-a preocupat și de acest aspect, introducând, deocamdată, doar 5 km de rețea de canalizare. Comunitatea este mulțumită de toate realizările sale, iar toți cei care calcă pragul primăriei sunt ajutați de primar, indiferent cu ce problemă vin.
“Am fost scoși din masterplanul de la ADI APA Vâlcea, iar din acest motiv nu beneficiem de finanțarea lor. Astfel că va trebui să ma descurc cu forțe proprii. Sunt slabe speranțe și de a beneficia de un proiect european, deoarece nu ne încadrăm în criteriile de eligibilitate. Va trebui să ne facem propria sursă de apă, am și găsit în satul Jgheaburi, dar terenul pe care există sursa de apă și unde se face captarea nu ne aparține. Vom rezolva și cu terenul care aparține obștei, stația de tratare a apei o vom face la intrare în satul Piscu Mare, unde vom cumpăra 1200 mp de teren pentru amplasarea acesteia, iar stația de epurare o vom face în satul Cacova“, spune primarul Gheorghe Dumbravă.
Șase kilometri de drumuri de tarla
Știind importanța existenței unui drum de tarla, edilul s-a preocupat și a obținut finanțare europeană pentru construirea a șase kilomeri de drumuri de tarla. Zona fiind una mai mult de deal și unde se pretează foarte bine pomicultura şi creșterea animalelor, realizarea unor drumuri de tarla va facilita accesul la terenuri al oamenilor din comună. Dumbravă a analizat în teritoriu acest aspect și a hotărât ca drumul de tarla să unească satul Zmeurăt de satul Piscu Mare. Investiția a fost scoasă pe SEAP, iar după desemnarea constructorului, în primăvară, vor demara lucrările.
Proiecte europene pentru asfaltarea drumurilor comunale
În luna martie, când se va da startul depunerii cererilor de finanțare europeană, administrația locală din Stoenești va depune, pe masura 7.2., proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale.
“Lucrăm la elaborarea documentațiilor pentru proiecte cu finanțare europeană, privind asfaltarea de drumuri comunale și extinderea rețelei de canalizare. Avem doar cinci kilometri de canalizare, doar în primul sat, și trebuie să extindem rețeaua. Așadar, în martie vom avea documentația completă și o vom preda imediat ce se va da startul depunerii cererilor de finanțare”, a adăugat primarul Dumbravă.
Claudia POPA