Lascăr: Numărul de decese este imprevizibil, nu putem face deocamdată un bilanț definitiv
Prof. dr. Ioan Lascăr, șeful Secției de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, a afirmat luni, la Guvern, că numărul deceselor în urma incendiului din clubul Colectiv este imprevizibil și că nu mai există răniți neidentificați.
„Am reținut că exista doar un singur pacient care fusese neidentificat la Spitalul de Arși, care înțeleg că a decedat. Numărul de decese a ajuns la 31. Așa cum am spus, numărul de decese este imprevizibil. Cel puțin deocamdată, nu putem trage o concluzie și o linie de bilanț definitivă, pentru că leziunile de arsură respiratorie — nu spun doar arsuri de cale respiratorie — își arată colții în perioada de trei — cinci zile de la producerea unui accident”, a spus Lascăr.
Comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, Florentina Ioniță Radu, a declarat, luni seară, că în cursul zilei s-a intervenit din nou chirurgical la unii dintre cei cinci pacienți aflați în stare critică în unitatea medicală, în urma incendiului de la Colectiv, întrucât au existat probleme la plăgi.
„S-a reintervenit chirurgical la unii dintre acești cinci pacienți aflați în stare critică pentru că au avut niște probleme la plagă. Am vorbit cu doctorul Marinescu și spune că situația este stabilizată. În acest moment avem pregătit tot ce este necesar, avem discuții deja cu firmele care trebuie să aducă materialele necesare, ne așteptăm să avem nevoie de dializă în zilele următoare, pentru că, așa cum v-am mai spus, acești pacienți, prin metabolizarea acelor resturi care există pe piele și prin metabolizarea produșilor toxici, toți acești produși vor trece prin rinichi și, în zilele următoare, ne așteptăm să intre în insuficiență renală o parte dintre ei, motiv pentru care ne-am suplimentat kiturile pentru dializă, dializoarele. Suntem pregătiți”, a afirmat comandantul spitalului.
Florentina Ioniță Radu a precizat că, în prezent, un mare pericol îl reprezintă suprainfecția, dar și dezechilibrul de lichide și chiar starea psihică a pacienților.
„Cel mai mare pericol acum este suprainfecția, pe de altă parte dezechilibrul lor. Ei pierd foarte multe lichide nobile. Dacă nu îi hidratăm cum trebuie, pot să apară complicații. Psihicul lor este foarte important. Nutriția lor pe cale orală se realizează. Am alocat o asistentă și o infirmieră pentru fiecare pacient, pentru că ei au mâinile arse și nu se pot hrăni singuri”, a explicat medicul.
Întrebată dacă s-ar putea interveni prin amputare, Florentina Ioniță Radu a răspuns că nu, întrucât arsurile sunt superficiale.
„Ei au mâinile arse, fața arsă și toracele posterior ars, așa cum au încercat să se apere. (…) Toți au fața tumefiată, arsă, mâinile până la antebrațe și partea posterioară toracelui”, a explicat comandantul.
Potrivit acesteia, marți, comisia constituită de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, va fi prezentă la SUUMC. „Mâine va veni la noi echipa mixtă alcătuită din profesorul Ioan Lascăr — șeful comisiei, profesorul Dan Mircea Enescu, doctorul Cristian Nițescu de la Spitalul de Arși, doi medici francezi — șeful Centrului de Arși din Paris și încă un profesor”, a declarat comandantul Spitalului Militar Central.