2022 politic la Vâlcea: PSD întărit, PNL în pragul războiului civil, USR în derivă, APP și AUR inexistente
Anul 2022 surprinde principalele partide politice din Vâlcea, cu excepția PSD, într-o formulă nu prea de invidiat.
Începem cu PSD, partid monolit, controlat cu mână dură de președintele Constantin Rădulescu, un partid care a ieșit întârit după alegerile din 2020 iar în urma alianței guvernamentale de la finele anului 2021, cum nu se poate mai bine, din punct de vedere practic. La această oră, în PSD nu există grupări dizidente, alte voci care să conteste autoritatea liderului, lider care este totodată și președintele Consiliului Județean. PSD preferă o alianță vizibilă cu PER-ul lui Mircia Gutău și la municipiu, și la județ, o alianță care nu-i dă bătăi de cap și care, cel puțin oficial, nu prezintă sincope pentru anul 2022.
PSD are și un avantaj de a domina un județ care cu foarte mici excepții este fief de stânga, tipic zonei oltenești, nu chiar ca în județele dunărene dar nici nu se îndepărtează prea mult de ele. Așadar, PSD are o fundație la Vâlcea, de minim 20 de procente, liderii partidului nefiind nevoiți să muncească prea mult pentru a convinge. Poate și de aceea PSD Vâlcea și-a permis luxul de a avea în parlament, persoane anonime precum Ovidiu Popa sau Bogdan Matei, persoane care nu atrag voturi, nu sunt vizibile, în ultimul caz, chiar cu deficit de imagine.
PSD la Râmnic nu are însă o organizație și asta se simte în economia politică, un partid mare nu-și poate permite luxul de a nu avea chiar în reședința de județ o filială de forță.
Spre deosebire de PSD, la PNL este pe dos. Adică, avem un conflict care ușor crește între PNL Vâlcea și PNL Râmnicu Vâlcea. Pare că organizația municipală, condusă de Virgil Pîrvulescu pregătește un puci, teoretic măcar, (așa cum a încercat în 2008, familia Tudor în PSD Vâlcea) împotriva organizației județene condusă de Cristian Buican. Deja de două luni, lucrurile sunt vizibile, Pârvulescu și Buican sunt complet disociați, cele două organizații nu mai au puncte de legătură, fiecare participă sau organizează evenimente independente una față de cealaltă. Există chiar o poziționare foarte vizibilă, adeversativă, între cei trei parlamentari Versus municipalii lui Pirvulescu.
Anul 2022 va fi clar o confruntare/răfuială între cele două PNL-uri vâlcene, chiar dacă municipalii par foarte deciși, uniți și gălăgioși, lăudându-se prin cercuri restrânse că au sprijin direct de la Florin Cîțu, de cealaltă parte, în județ, Buican stă foarte bine, conducând confortabil și având susținerea celorlalte 88 de organizații. Mai mult, Florin Cîțu, președintele în funcție nu se află în cea mai bună cotă de popularitate. Așa că poate fi și o ghiulea de picior.
Cu și fără acest conflict, PNL, la Vâlcea, fie municipiu, fie județ, nu se află în cea mai bună poziție, haosul de la nivel național se răsfrânge asupra periferiei. Un partid atomizat cum este el la București, pune clar în pericol, scorul electoral de la Vâlcea. Mai ales asocierea cu Florin Cîțu sau președintele Iohannis.
USR la Vâlcea are o problemă. Vizibila alianță a USR cu PER și PSD, la nivel local, incomodează partidul în a avea un mesaj credibil pe zona de opoziție. Chiar dacă parlamentarul lor, un parlamentar bun, Marian Lazăr, se lansează în mesaje anti-PSD și anti-PNL, compromisul local, îi invalidează acest mesaj. Nu știm cum va ieși USR din acest amalgam politic și administrativ.
În ceea ce privește partidele neparlamentare, PER este Mircia Gutău și există atât timp cât edilul beneficiază de un capital de imagine. APP prin persoana lui Florinel Butnaru este compromis total la nivel de audiență.
AUR-ul se prea poate să aibă un electorat consistent la Vâlcea, prin principiul vidanjei politice, numai că nu are lideri sau dacă are, sunt complet anonimi.
Astfel, anul 2022 este un an convulsiv la Vâlcea, pentru PNL, aflat în pragul războiului civil, pentru USR, partid care nu găsește un culoar credibil. Este un an fără probleme pentru PSD Vâlcea, un partid însă fără o organizație municipală de forță.
Din păcate, la nivel național, cele trei partide sunt partide de provincie, asta dacă judecăm avantajele economice și investițiile mari pentru județ care vin dinspre București. Adică, în 2022, lipsesc cu desăvârșire.
Liviu POPESCU